söndag 30 januari 2011

un giorno bianco..

söndag och Bologna stod på schemat för mig och andreas. 07.15 lämnade vi lägenheten och en sovande vessla och begav oss mot Termini. tåget åkte norrut längs med Tibern och jag trivdes när jag kollade ut över det italienska landskapet - små, krokiga vägar genom dimmiga berg och åkrar. det var som alltid trevligt att åka tåg - äta lite matsäck och lyssna på bra musik =)

när vi lämnat Firenze (Florens) var det mestadels tunnlar som omringade tåget istället för fin utsikt, det var kolsvart när man kollade ut. och rätt som det var mellan allt det svarta så susade det förbi något vitt en kort sekund. nästa gång vi kunde se ut genom fönstret såg vi att allting där ute var vitt. snövitt alltså..


inte en enda gång när vi planerat denna resa har jag haft en tanke på att det kunde vara snö längre norrut i landet. men, det kunde det. inte konstigt att det skulle vara lite kallare i Bologna än i Rom.. haha. det var kallt och jävligt när vi kom fram, och när vi hade gått 10 meter i slasket så var vi dyngsura om fötterna. och klockan var inte ens 10.30. att gå runt och turista den här dagen var det inte ens något snack om. inte en chans.

vi tog oss i alla fall ut till trevliga Stadio Renato Dall'Ara, som var ganska lätt att hitta till, och köpte våra biljetter till Romaklacken. vi gick ett varv runt den lilla stadion och sedan tog vi bussen till centralstationen igen, där vi hade sett ett McDonalds. genomfrusna redan vid den här tiden kunde vi i alla fall glädja oss åt en varm kopp kaffe. vi hade ju också matchen att se fram emot, trodde vi (läs jag)..


vi satt på donken och värmde oss ett bra tag, men sedan var det bara att ta sig ut till stadion igen. innan vi gick in var vi kloka nog att investera i en buff/allt-i-allo-tygbit som värmde en hel del.. matchen blev fördröjd 10 min, men sen kunde den äntligen börja. i 16 minuter spelade dom innan dom bestämde sig för att bryta matchen. inom fem minuter efter det hade i princip alla Roma-fans lämnat stadion, men vi dröjde oss kvar i fall att den skulle börja.. fötterna hade domnat vid det laget, så vi kunde lika gärna ha sett en hel match. tyvärr började den inte igen.

så det var bara att bege sig hemåt igen. vi hoppade på bussen som skulle ta oss till centralen, väntade i en kvart på att den skulle åka och sen när den äntligen åkte så visade det sig efter tjugo meters åkande att den var trasig. kul. det var bara att byta buss till en som funkade. efter det flöt det väl på relativt bra för oss - tågbiljetterna gick att boka om så vi kunde åka hem två timmar tidigare än väntat. tåget var bara försenat en halvtimme, medan många andra var helt inställda på grund av snön.


det har aldrig varit så skönt att sätta sig på ett tåg som idag. drygt två timmar senare var vi äntligen hemma i Rom igen, med trötta kroppar och huvuden. kanske blir det ett nytt försök att kolla på match i Bologna när matchen blir omspelad.. det var en jobbig dag, men det gick ganska bra ändå tycker jag. det är väl inte många gånger man kommer vara med om detta. vi fick i alla fall några fina bilder! =)


nöjda när vi äntligen kunde sätta oss på tåget igen! självklart med buffen på.


det var kort och gott vår dag i Bologna.. nu är det bara att planera inför nästa resa ;) ci vediamo!

lördag 29 januari 2011

söndagsutflykt!

..och så var det helg igen =) härligt! när vi kom hem efter gårdagens shopping lagade vi middag och drack lite vin till. 02.15 inatt kände vi för att gå ut och ta en öl, så vi gick runt husknuten till Via Merulana och där var det full fart på en restaurang/pub. servitrisen kom med menyer och trodde att vi ville äta middag, men det ville vi inte göra mitt i natten ;) så det blev en varsin öl och sen gick vi hemåt igen. fin utekväll! haha. de såg inte ut att ha några som helst planer på att stänga för kvällen, så om vi ville kunde vi nog varit där ända till morgonen.

ikväll blir det däremot lugnt, då jag och andreas ska gå upp tidigt. tåget mot Bologna, som är destinationen för morgondagen går 8.05. vi ska åka dit och kolla på fotboll, Bologna möter Roma - perfekt sätt att ta sig ut i övriga Italien och kolla läget! =) matchen börjar tre på eftermiddagen så när vi kommer fram har vi några timmar på oss att kolla runt i staden, det blir roligt! någon timme efter matchen så sätter vi oss på tåget hem till Rom igen.


bloggar igen när vi kommer hem från vår lilla tripp, ciao så länge! =)

fredag 28 januari 2011

mango

en riktig fyndfredag har det varit idag. vi tog oss till shoppinggatan Via del Corso där dom hade grymt bra rea! alla tre hittade grejer vi behövde till väldigt bra priser, men jag gjorde nog bästa fyndet; ett par stövlar på underbara Mango - för mindre än halva priset! mina andra stövlar som jag haft i nästan tre år behövde verkligen bytas ut. ordinarie pris 109 euro - jag fick dem för 49! italienarna kan det här med att rea ut grejer =)
mina stövlar och andreas sneakers

hittade också något jag letat efter sen vi kom hit, så det blev även att handla en liten present till en kusin som snart kommer till världen =)

torsdag 27 januari 2011

Trenitalia

idag har jag och andreas tillbringat en del tid på tågstationen, inte för att det är särskilt trevligt - mycket skumt folk där.. utan för att köpa en hel drös med tågbiljetter!
man får olika namn varje gång någon ska skriva av passet. nästan rätt i alla fall =)

onsdag 26 januari 2011

laundry day

idag har jag och andreas provat på tvätterian här i närheten, eftersom vår lägenhet saknar tvättmaskin. det är också sagt att hyresvärden ska stå för en del badlakan och sängkläder till oss av den anledningen. han skulle ha varit här och gett oss nya grejer i måndags men då dök han inte upp. på tisdagen däremot kom Vincenzos undersåte till oss och skulle hämta det gamla och ge oss det nya. sagt och gjort - han tog det gamla och gav oss fel saker tillbaka, alltså badlakan och sängkläder för två personer.. och nyss fick jag mail av Vincenzo där han skrev att han kommer och lämnar ytterligare saker till oss imorn.. jag tror inte han vet att vi har fått grejerna redan.? han kanske har mycket i huvudet just nu =)


och han är inte ensam om att ha mycket i huvudet - jag är lika förvirrad som vanligt, helst nu när jag har börjat skolan och är tvungen att hålla koll på saker. så under tiden mannen i tvätterian vaktade vår maskin tog jag och andreas en vända in i bokhandeln som låg bredvid. jättemysig och trevlig affär var det, och jag investerade i en almanacka. nu på kvällskvisten har jag fått gliringar från Hammarbyhörnan om att det ser ut som en bibel...


den kommer att användas flitigt så man inte missar något viktigt! =)

tisdag 25 januari 2011

Colosseo

det verkar vara en ny måndagstradition här i lägenheten att vinna pengar på trav. härlig rutin - igår vann både robin och andreas, kul för dom! =) jag har ju annat att pyssla med nu när jag har börjat båda mina kurser; Italienska för nybörjare I och Fotbollshistoria. därför fick denna dag lov att gå i pluggets tecken - tråkigt och stillsamt men också nödvändigt.


inga nya spektakulära bilder att bjuda på, ni får en från förra veckan. den här backen går från vårt hus och raka vägen ner till Colosseum =)

måndag 24 januari 2011

privilege la donna

i lördags var det dags för match igen, denna gång Roma - Cagliari. trots att vi äntrade Stadio Olimpico i full mundering (dubbelt utav alla klädesplagg) så frös vi ända in i benmärgen. det blåste och regnade, vi frös till och med mer än italienarna. tur var det väl att Roma ännu en gång vann så det var värt att gå dit! =)

det var i stort sett allt vi gjorde denna helg när det var så dåligt väder. söndagen bestod av filmer och mitt förslag blev nedröstat...





är man donna behöver man bara betala halva priset på biljetten! =) 

idag är det måndag, men feels like helg! som robins dator brukar säga. vi får se vad dagen bjuder på. hyresvärden Vincenzo (Virre) kommer och hämtar handdukar och lakan för att tvätta åt oss =) jag har även börjat skolan!

fredag 21 januari 2011

dagens bravader...

har skype:at med johanna, björn och pappa - mycket folk på samma gång! =)




idag har det inte blivit mycket gjort,  det blev en vända på stan och att skriva lite vykort. jag och andreas skulle kolla efter ett par skor till honom men den affären var stängd. istället bestämde vi oss för att äta på McDonalds och fundera på vad vi skulle göra. vi kom dit och killen i kassan la på det vi skulle ha och jag gav honom mitt kort, men de tog bara emot kontanter?! på ett McDonalds så centralt, år 2011? så andreas fick lov att gå och ta ut pengar och jag skulle stå kvar. en kvart senare kom han tillbaka – utan pengar. det är något knas med våra kort så det funkar inte att ta ut pengar i automater för tillfället (andreas kort hade fungerat ända tills just denna gången också!). så där stod vi med en bricka med kall mat framför oss, och fick lov att pruta på den med de få kontanter vi hade! haha. 

under tiden var robin ute på egna äventyr. det var meningen att han skulle gå och klippa sig, men det var första gången han gick själv i stan så han hamnade på villovägar. förvirrade, tomhänta och oklippta kom vi alla hem till lägenheten till slut. puh.

torsdag 20 januari 2011

gialla come er sole, rossa come er core mio

vår vän Agon har varit på besök och förgyllt våra dagar. tisdagen började med en trevlig middag på en riktigt bra italiensk restaurang. mätta och belåtna skulle vi gå och ta en varsin öl, men som slutade med ett antal kannor att dela på..



onsdagen innebar derby mellan Roma och Lazio i Coppa Italia - vinna eller försvinna. vi var på plats och trivdes!





vinst blev det för Roma med 2-1, och vi var ju tvungna att gå ut och fira med en öl! hamnade på en bar i mysiga Trastevere där dom bjöd på shots. uuh. idag har vi inte mycket planerat, en middag ute med Agon hans sista dag i Rom får det bli. utan öl.

tisdag 18 januari 2011

buona sera

hej alla. vi sitter här och försöker fördriva tiden. idag ska vi ut och äta med en vän som är på besök. det blir trevligt!

gårdagen; jag och andreas var ut och sprang vid Circo Massimo = träningsvärk idag! på kvällen när jag låg i sängen och kollade på solsidan kom andreas in och sa att robin höll på att vinna pengar.. helt galet! :D


=)

idag har vi varit ute och gått som vanligt. jag köpte några vykort samt en present =) vi ser fram emot morgondagen för då är det Lazio - Roma på schemat.


match imorn!

måndag 17 januari 2011

en vecka har passerat i den eviga staden och vi trivs som bara den! den här veckan väntar dessutom en massa skoj - bland annat fotboll och fest! vi ska se våra första livematcher för denna vistelse, och det blir även Robins första Romamatcher på plats.

idag åt vi även vår första "riktiga" italienska frukost, chokladcroissants.

sötsaker till frukost..

helgen bestod också av glädjande besked då mina systrar och pappa har bokat flyg hit till oss, wiiho! de kommer anlända den 30:e mars, och blir grannar med inga mindre än oss. hur bra som helst!


=)

ha en bra dag alla, ciao från soliga Rom!

söndag 16 januari 2011

bra start på dagen

efter nästan en vecka i den eviga staden hittade vi på den! junior. äntligen kan jag dricka kaffe igen.

junior!

fredag 14 januari 2011

bella roma

blev lite sovmorgon idag, efter det har vi varit ute på stan och traskat runt. hade planerat in att besöka en speciell kyrka, men den hade hunnit stänga för siesta eller nåt. så det får bli en annan dag! vi fick istället gå och rea-handla öl och vin, det är ju trots allt fredag ;)

Roms finaste bakgård? =)

S.P.Q.R - "för senaten och det romerska folket"

varma mackor och kall öl!

torsdag 13 januari 2011

det finns många sätt att blogga på

solsken och öl

idag tog vi oss en tur ut på Roms landsbygd för att kolla in Romas träning. termometern stod på 24 grader i solen!


tygskorna är på, i januari!



andreas på förbjuden mark =)

onsdag 12 januari 2011

nöjd!

bjärt!


den enda boken robin hade med sig till rom, det är stort!

primi giorni a Roma

det har varit några lugna första dagar för oss här i storstaden. igår kollade vi runt lite i området där vi bor, och när vi hade gått en bra bit därifrån hamnade vi i lite skummare kvarter och tillsist något som måste ha varit Roms China Town, några kvarter vi inte lär besöka igen.

framåt kvällen började internet krångla och vi fick spela ett parti kort, och killarna fick dela på sistaplatsen!

bevis!

vi har i alla fall hunnit bekanta oss med några av våra grannar, nämligen Roms domkyrka, San Giovanni in Laterano som är en av de fyra stora antika huvudbasilikorna här i staden. mycket vacker kyrka!

den andra, och mest högljudda grannen, är ett sjukhus och det har vi verkligen märkt av, ambulanssirenerna går på högvarv dygnet runt och hörs alldeles för tydligt inne i lägenheten!

vår tredje kända granne är världens högsta obelisk och finns på piazzan utanför oss. Obelisken är den granne som för minst väsen av sig, då den varken är omringad av nunnor eller ambulanser.


vår granne obelisken, och vårt hus i bakgrunden

för en utförligare rapport om våra första dagar kan jag stolt presentera vesslans blogg; ladonnola.blogspot.com! det finns även ett nytt inlägg i andreas fotbollsblogg, ciao!

måndag 10 januari 2011

in arrivo!

efter ett halvt dygn på resande fot har vi kommit fram till vår nyrenoverade, superfräscha lägenhet! det firar vi med en öl.



köket!


la donnolas sovrum


mitt och andreas rum

söndag 9 januari 2011

näst sista kvällen i sverige..

det man har pratat om hela hösten är nu bara några timmar bort, imorgon börjar vår resa! för er som gillar fotboll kommer andreas ha en fotbollsblogg


vädret som väntar oss =)